Iespējams, to nav tik viegli iedomāties, bet parastās ogles var kļūt par jūsu auglīgā dārza galveno noslēpumu, kas ražu spēs vismaz dubultot.
Runa nav par kaut ko tādu, ko izmanto krāsniņu kurināšanai vai pat par aktivētiem farmaceitiskajiem preparātiem, bet gan par bioogli – materiālu, kas saglabā mitrumu, piesātina augsni ar mikroelementiem un darbojas ļoti, ļoti ilgu laika periodu.
Bioogle ir sadedzināta organiskā viela (zari, salmi, miza), kas pilnībā neizdeg, bet pārvēršas porainā struktūrā. Izrādās, ka patiesībā šo noderīgo produktu ir viegli pagatavot no lietām, kas parasti tiktu sadedzinātas vai izmestas.
Bioogle ir kā sava veida “sūklis”, kas uzsūc ūdeni 5 reizes labāk nekā komposts, un tajā pašā laikā saista toksīnus un samazina augsnes skābumu, kas būs īpaši svarīgi pie noteiktām dārza kultūrām.
Lai to pagatavotu, nav nepieciešama cepeškrāsns – jums vienkārši ir jāizrok 50 līdz 70 cm dziļu bedri, jāpiepilda to ar sasmalcinātām augu atliekām un jāaizdedzina. Kad uguns ir labi aizkūrusies, pārklājiet caurumu ar metāla loksni un apkaisiet to ar zemi. Pēc 8 līdz 10 stundām masa pārvērtīsies oglēs.
Atdzesēto bioogli sasmalcina pulverī un pievieno iedobēm augu stādīšanas laikā. Parasti būs nepieciešams 100 līdz 200 g uz vienu augu.
Dārzeņiem un ogu krūmiem tas kļūs par ilgstošu mēslojumu, bet ziediem – aizsardzība pret sēnīšu kaitēm. Ja bioogles sajaucat ar kompostu (attiecībā 1:3), jūs iegūsit augsni, kurai nav nepieciešams mēslojums 3-4 gadus, kas ievērojami atvieglo dārznieku darbu.
Bet, lai rezultāts būtu patiešām labs, noslēpums slēpjas detaļās. Piemēram, izmantojiet tikai tīrus augu atkritumus (bez krāsas vai ķīmiskām vielām). Pirms pievienošanas augsnei bioogles tā teikt “uzlādējiet”, 24 stundas iemērcot augu uzlējumā. Tādā veidā tas absorbēs labvēlīgās baktērijas.
Izmantojiet šo vienkāršo, bet ļoti noderīgo produktu un izbaudiet lielisku ražu, kas liks dārza kaimiņiem jautāt, kāds ir jūsu noslēpums.